Minden ami REL

Mi a rövid élelmiszer ellátási lánc – REL, és miért jó?

A rövid élelmiszerlánc (REL) lényege, hogy közvetlenül a termelőtől, vagy nagyon kevés köztes szereplő bevonásával jussunk hozzá a termékekhez, mert így hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó élelmiszerekhez juthatunk. A helyi termék választásával rövidítünk az értékesítési láncon, ami által kisebb lesz a környezeti terhelés. Ez a döntésünk hatással van a következő generációkra is. Ráadásul ha helyi terméket vásárolunk, akkor a közvetlen környezetünkben növelhetjük egy vidéki vállalkozás bevételét.

Miért válasszuk a rövid élelmiszerláncot, a helyi termelőt?

  • Környezetvédelmi szempontból kiemelkedően fontos szempont, hogy a terméknek nem kell több ezer kilométert utazni – így is csökkentve a levegőszennyezést, a CO2 kibocsátást –, valamint jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges a friss, helyi termék értékesítéshez.
  • Megismerjük a termelőt, ha pedig megkedveltük a nála vásárolt élelmiszert, bizalommal kereshetjük máskor is.
  • A helyi termékek vásárlásával a magyar gazdákat támogatjuk, ezáltal hozzájárulunk a megélhetésükhöz.
  • Találkozhatunk olyan gazdaságokkal is, ahol személyesen is megtapasztalhatjuk, hogy az adott élelmiszer hogyan készül, vagy szedhetünk magunknak érett, friss gyümölcsöket, zöldségeket Szedd magad!, vagy Nyitott porta, Élménygazda programok keretében.
  • Bevásárló- vagy kosárközösséghez csatlakozva előre megrendelt termékeket vehetünk át heti rendszerességgel.
  • Népszerűek a termelői piacok is, melyeken a gazdák termékeinek széles skálájából válogathatunk, ráadásul személyes kapcsolatot alakíthatunk ki velük.
  • Ma már az interneten keresztül is számos termelő kínálja friss áruját, amit megrendelés esetén, elsősorban a rövid élelmiszerlánc előnyeit kihasználva házhoz is szállít.
Témakörök