CUES

A CUES egy HORIZON Europe kutatási és innovációs program, amelyet az Európai Unió finanszíroz. A CUES a környezet, a társadalom és a gazdaság számára egyaránt előnyös, fenntarthatóbb élelmiszerrendszer kialakításának sürgető szükségességével foglalkozik.
A projekt célja olyan kulturális, az élelmiszer-lánc működésére és a szakpolitika döntésekre ható intézkedések kidolgozása, amelyek segítik a fogyasztókat a fenntarthatóbb fogyasztási gyakorlatok kialakításában.
A program 2024 márciusában indult és 48 hónapig tart.

Fő eredmények

  • Kilenc beavatkozás és egy sor szakpolitikai párbeszéd kidolgozása többszereplős részvételi megközelítéssel.
  • Legalább hárommillió fogyasztó elérése és a fenntartható élelmiszerek fogyasztásának növelése

Időszak

2024.03.01-2028.02.28. – 21 partner

Projekt hivatalos honlapja

Előadás a CUES-ről és a magyar beavatkozásokról a Budapesti Gazdasági Egyetemen

2025. március 24-én a Budapesti Gazdasági Egyetemen tartott előadást a Kislépték szakértője, Szegedyné dr. Fricz Ágnes a CUES projektről és a magyar beavatkozásokról. Az előadás egy fenntarthatósági kurzus része volt, angol és magyar nyelven. A kurzus célja a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság szemléletmód erősítése, kisebb interaktív feladatokon keresztül, egyéni és kiscsoportos kreatív munka….
Tovább Előadás a CUES-ről és a magyar beavatkozásokról a Budapesti Gazdasági Egyetemen

Friss hírek a CUES projektről

Üdvözöljük a CUES hírlevelének 2. számában! Projekt aktualitások: Betekintés a kutatásba A projekt 2. szemeszterében tudományos partnereink azon dolgoztak, hogy a fogyasztók (nem) fenntartható élelmiszer-választását befolyásoló tényezők azonosításával megteremtsék a változás alapjait. Ezzel kapcsolatban öt szisztematikus áttekintés készül, amelyek összefoglalják a pszichológiai, társadalmi és digitális tényezők hatását a fogyasztók fenntartható…
Tovább Friss hírek a CUES projektről

Sikeresen lezajlott a „Termelői piac a XXI. században – Fókuszban a védjegyek” című szakmai rendezvény

Sikeresen lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem által december 3-án megrendezett „Termelői piac a XXI. században – Fókuszban a védjegyek” c. szakmai rendezvény és piacbemutató. A CORVINUS impozáns helyszínén megrendezésre került eseményen több mint 90 érdeklődő és 15 kiállító vett részt –  olvasható a nak.hu a beszámolójában….
Tovább Sikeresen lezajlott a „Termelői piac a XXI. században – Fókuszban a védjegyek” című szakmai rendezvény

Kutatás a fenntarthatóbb fogyasztásról – A CUES projekt bemutatása

A fogyasztók számára a „fenntartható élelmiszerfogyasztás” mindaddig csak egy nehezen értelmezhető kifejezés lesz, amíg nem dolgozunk ki olyan fenntarthatósággal kapcsolatos jó gyakorlatokat, követendő példákat, amelyeket a mindennapi életükbe be tudnak építeni. A 2024 márciusában elindult 48 hónapig tartó CUES projekt célja, olyan kulturális, az élelmiszer-lánc működésére és a szakpolitika döntésekre…
Tovább Kutatás a fenntarthatóbb fogyasztásról – A CUES projekt bemutatása

A Kislépték szakértőjének előadása CUES projektről

A fogyasztók számára a „fenntartható élelmiszerfogyasztás” mindaddig csak egy nehezen értelmezhető kifejezés lesz, amíg nem dolgozunk ki olyan fenntarthatósággal kapcsolatos jó gyakorlatokat, követendő példákat, amelyeket a mindennapi életünkbe be tudnak építeni. 2024. október 3-5 között tartotta a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVII. Vándorgyűlését Kecskeméten, ahol a Kislépték szakértője, Szegedyné dr. Fricz Ágnes…
Tovább A Kislépték szakértőjének előadása CUES projektről

Megjelent a CUES hírlevél 1. száma

Üdvözöljük a CUES hírlevél 1. számában! A CUES egy HORIZON Europe kutatási és innovációs program, amelyet az Európai Unió finanszíroz. A program 2024 márciusában indult és 48 hónapig tart.  A CUES a környezet, a társadalom és a gazdaság számára egyaránt előnyös, fenntarthatóbb élelmiszerrendszer kialakításának sürgető szükségességével foglalkozik. A projekt célja,…
Tovább Megjelent a CUES hírlevél 1. száma